Ulefos Vulkan Anboringsklammere: 111-åring i ny drakt!

Etter 111 år i nærmest uforandret utførelse, har Ulefos Vulkan anboringsklammer vært gjennom en aldri så liten ansiktsløfting og noen små justeringer. Resultat: et utmerket klammer har blitt enda bedre!

 

Ulefos Vulkan Anboringsklammer har vært i produksjon siden 1905, og på de 111 årene som har gått siden produktet så dagens lys, har det kun vært gjort marginale endringer. Vi får nå en helt ny utgave av klammeret, hvor den vesentlige nyheten er endret tetningsmønster i kik’en. Fra en løsning med slipt tetning, går vi nå over til en o-rings-tetning. Dette fører til at klammerne nå er enklere å montere, samtidig som de er mer bestandige mot lekkasjer.

 

 

Adar gammelt klammer

Vulkan Kristiania-klammere fra ca 1910

 

Den nye løsningen er utviklet av Ulefos AS, etter lang erfaring med gårsdagens klammer.

– Løsningen kom opp som en idé fra en av våre tidligere ansatte, Kim Fredholm, for flere år siden. Vi andre har videreført prosjektet etter Kims idé. Denne har så blitt testet og endret på en rekke ganger. Man har prøvd, testet, feilet, prøvd igjen og testet, og til slutt kommet opp med en meget god løsning, sier Jan Erik Kristiansen på Kundesenteret til Ulefos AS.

 

adar 2

Produksjon av anboringsklammer, anno 2014.

 

«Huset» på det nye anboringsklammeret, som støpes på Ulefos Jernværk, er i tillegg epoxybehandlet i henhold til GSK-normen, noe som gir en langt bedre korrosjonsbeskyttelse. Klammeret finnes i én versjon tilpasset eternittrør (se hovedbilde) og én versjon tilpasset duktile rør.

Anboringsklammer for for dukt.rør

Ulefos Vulkan anboringsklammer for duktile rør.

 

De aller første Vulkan anboringsklammerne var merket «Vulkan Kristiania» og ble produsert i lokalene til Vulkan Industrier as, som holdt til ved Vulkanområdet i Oslo, der blant annet Mathallen holder hus i dag. Videre har produksjonen blitt flyttet flere ganger, i takt med at bedriften har byttet lokaler. Da Kristiania byttet navn tilbake til Oslo, i 1925, ble merkingen på klammerne endret til «Vulkan Oslo». Denne merkingen er identisk i dag, 91 år etter.

 

arbeidstegning fra 1963

Original arbeidstegning for Vulkan Oslo-klammer fra 1963.

 

arbeidstegning2 fra 1963

Original arbeidstegning for Vulkan Oslo-klammer fra 1963.

IMG_6612

Fra Vulkan Industrier, Oslo,  1925.

 

Frem til nylig har klammerne blitt produsert i lokalene til Ulefos AS i Sandvika. Nå produseres de imidlertid hos Ulefos Esco på Kongsberg, som også produserer de øvrige av våre egenproduserte produkter for VA-Teknikk.

Se vårt sortiment på anboringsklammere her.