Styrker vanninfrastrukturen på Nedre Romerike med bærekraftige duktile rør
Ny PV2 trykkøkningsstasjon for vannforsyning med tilhørende vannledningsnett ved Leirsund i Lillestrøm kommune, skal sikre tilfredsstillende vannforsyning til Nedre Romerike vann- og avløpsselskap IKS (NRVA) sine eierkommuner i nåsituasjon og for fremtiden.
PV2 vannledning på Nedre Romerike
NRVA tok et stort steg mot en bærekraftig fremtid med sitt valg av duktile rør av høy kvalitet fra Ulefos til PV2 Vannledningsprosjektet på Nedre Romerike. I en bransje med smal konkurranse og tradisjonelle leverandører, valgte hovedentreprenøren Marthinsen & Duvholt, med anleggsleder Bengt Strømnes, og prosjektleder Terje Rødne Hansen i spissen, å satse på Ulefos som en ny aktør innenfor segmentet duktile rør. Avgjørelsen ble basert på blant annet Ulefos’ lange erfaring innen vann og avløp, ekspertise med duktilt materiale og evne til å tilby riktig type duktile rør med PE-kappe.
Hva:
Prosjektinformasjon ny PVA vannledning
Varighet:
2022-2024 (arbeidet med legging startet i 2023)
Prosjekt:
PV2 vannledning
Omfang:
MD har skrevet kontrakt på entreprise E3. Samspillsfase /utviklingsfase (fase 1) er gjennomført, og gjennomføringsfase (fase 2) ble igangsatt Mars 2023.
Hvor:
Nedre Romerike
Oppdragsgiver:
Nedre Romerike Vann- og Avløpsselskap IKS (NRVA) som eies av kommunene Lørenskog, Rælingen, Lillestrøm, Nittedal og Gjerdrum.
Hovedentreprenør:
Marthinsen & Duvholt
Andre involverte:
Sweco, Heidenreich
Estimert verdi på entreprisen:
104 mill.
Ytre diameter på vannledningen:
Ø800mm
Om Marthinsen & Duvholt
- Heleid datterselskap av Skanska Norge AS
- Hovedkontor i Sandefjord
- 300 ansatte
- Omsetning på 1430 MNOK
- Kjerneområder innen: Samferdsel, vann- og avløp og større tomte- og utbyggingsprosjekter
Bli bedre kjent med Marthinsen & Duvholt.
1,5 km vannledning
Prosjektet har en lengde på 1,5 km med vannledning og 1,5 m overdekning. Underveis har man møtt på krevende grunnforhold som stedvis kvikkleire, kulturminner og jordbruksarealer med flere forskjellige grunneiere og forpaktere. Vannledningen skal også gå under Gardermobanen, derfor ble det bygget to spuntgroper på hver side av Gardermobanen og Rolf Olsens veg, hvor det ble presset rør mellom spuntgropene. Boring ble benyttet som metode under Gardermobanen. I tillegg må eksisterende infrastruktur som VA, tele, elektro, gassledning osv. hensyntas.
Behov for trykkøkning krever en gjennomtenkt løsning for type rør. Eksisterende ledning er støpejernsledning av typen vonRoll, og Sentab av betong som ble lagt på 70 og 80-tallet. På trykksiden av pumper mot vest, skal rør og armatur designes for trykklasse PN16. Øvrige rør og ventiler har trykklasse PN10. Dimensjoner inn til PV2 skal være 2 stk DN1000, DN800 fra nord og 2 stk DN1000 mot syd. Mot vest skal det være 2 stk DN800 SDR9 som skal føres under jernbanen i nye trekkerør.
Flere løsninger på type rør ble i fase 1 vurdert, men valget falt til slutt på duktile rør av følgende hovedgrunner:
- I prosjektet kunne det bare være 16m åpen grøft om gangen pga grunnforholdene. Sveising av så store dimensjoner nede i åpen grøft er lite praktisk.
- Kostnadseffektivt å benytte duktile rør fremfor PE i trykklasse PN16 og ved såpass store dimensjoner.
- Dårlige grøfteforhold gjør grøftekasser aktuelle, og disse harmonerer dårlig med PE-rør. Sveising av så store dimensjoner nede i åpen grøft er lite praktisk.
Lang erfaring innen vann og avløp og med duktilt materiale
Duktile rør er et nytt satsningsområde for Ulefos i det nordiske markedet. VA-sektoren og duktilt materiale er riktignok ikke noe nytt segment for selskapet. – Vi har jobbet med støpejern siden 1657, det nærmer seg 367 år. Så vi kjenner materialegenskapene svært godt og har fagkunnskapen om produksjon i støpejern, sier Thomas Blankevoort, KAM VA kommune/entreprenør i Ulefos. I kvalifiseringen for å bli vår partner på duktile rør, gjorde vår kvalitetsavdeling en svært omfattende og solid gjennomgang av dokumentasjon og fysisk inspeksjon av fabrikkene til Samsun Makina, fortsetter Blankevoort. Det har vært svært viktig for oss at all dokumentasjon og faktiske forhold er på plass, og at Samsun Makina står for kvalitet og bærekraft som er i tråd med våre egne verdier og våre kunders forventninger, sier han.
Thomas Blankevoort, KAM VA kommune/entreprenør i Ulefos
Marthinsen & Duvholt var også med på fabrikkbesøk til Samsun Makina i Adana for å selv verifisere. De ble spesielt imponert over kvaliteten og bærekraftsprofilen som Samsun Makina kunne vise til. Produksjonsanleggene i Adana og Samsun blir begge drevet med 100% fornybar energi. Fabrikken i Adana har egen solcellepark med gjennomsnittlig årlig uttak på 35 GWh og fabrikken i Samsun har egen vindkraftpark med gjennomsnittlig årlig uttak på 50 GWh. Overskytende energi tilbakeføres til lokalsamfunnet.
Begge fabrikkene er sertifisert etter følgende standarder:
- Kvalitetssikring: ISO90001
- Miljøsertifisering: ISO14001
- Arbeidshelse og sikkerhet: ISO18001
- Produksjon: EN545:2010
- Innvendig sement (HOZ): ISO4179
- Utvendig sink: ISO8179-1
- PE belegg: EN14628-1
Forøvrig valgte Ulefos å levere en høyere kvalitet på PE-tykkelsen enn det som var beskrevet i prosjektskravet. Kvaliteten som ble levert var i PE-H, mot PE-C som stod i kravsspesifikasjonen. PE-H gjør at PE-kappen er mer solid og tåler en høyere påkjenning, som igjen øker levetiden.
Vil du vite mer?
Solid og pålitelig partner i et komplekst samarbeidsprosjekt
«Vi er imponert over Ulefos’ dedikasjon til å levere pålitelige og holdbare løsninger. Ulefos viste oss at de forstod viktigheten av prosjektet og hvilke gevinster det ville gi samfunnet, ved å sikre tilfredsstillende vannforsyning til NRVA’s eierkommuner, nå og for fremtiden. De var klare til å gå den ekstra milen for at vi sammen skulle lykkes med prosjektet», sier Bengt Strømnes, Prosjektleder i Marthinsen og Duvholt.
«Ulefos viste oss at de forstod viktigheten av prosjektet og hvilke gevinster det ville gi samfunnet, ved å sikre tilfredsstillende vannforsyning til NRVA’s eierkommuner, nå og for fremtiden.»
Bengt Strømnes, anleggsleder i Marthinsen & Duvholt
«Dette ble helt avgjørende for vårt valg av Ulefos som leverandør på duktile rør til dette prosjektet. Samarbeidet mellom Ulefos og Marthinsen & Duvholt har vært preget av gjensidig respekt og en åpen dialog hele veien. Smidig håndtering av dokumentasjon og HMS, men også en ærlig tilnærming til eventuelle utfordringer. Ulefos’ evne til å snu oppstartsproblemer til positive erfaringer har imponert både NRVA og Marthinsen & Duvholt», forteller anleggsleder i M&D Bengt Strømnes. «For det er ikke til å stikke under en stol at når nye veier skal gås opp, kreves det litt ekstra innsats fra alle parter. Men for å utvikle oss videre, innovere og få nye produkter på markedet, må man tørre å satse, understreker Strømnes.