Skip to main content
Ulefos > Kundehistorier > Effektiv overvannsløsning for tøffe forhold på Arlanda flyplass

Effektiv overvannsløsning for tøffe forhold på Arlanda flyplass

230 000 fly tar av og lander på Arlanda flyplass hvert år. Det krever gode overvannsløsninger når regnet skyller over rullebanen. Ulefos rennesystem Filcoten i belastningsklasse F900 ble løsningen da Swedavia ønsket å utbedre rullebanen på Arlanda.

Samarbeidet med Swedavia startet med en gjennomgang av alternative produktløsninger knyttet til overvannshåndtering og drenering. På en flyplass skal store, åpne flater tåle høy belastning, derfor falt valget på Ulefos Filcoten One F900 NB150/0.

Det ble også lagt vekt på utseende, og Filcoten One smeltet godt inn i det øvrige underlaget. Filcoten består av materialet High Performance Concrete (HPC), som gjør rennesystemet ekstra sterkt, men også lettere sammenlignet med konvensjonell betong. Dette gjør systemet enklere å montere og transportere.

Hva

Ulefos Filcoten One F900 NB150/0

Prosjekt

Filcoten One montert på rullebane på Arlanda

Kunde

Onninen/Kesko

Mengde

237m + 44m (installert i to faser)

Hvor

Stockholm, Sverige

Tøft miljø med høy belastning

–Det var høye krav til holdbarhet fra Swedavias side, da dette skulle tåle store belastninger. Vi og vår samarbeidspartner Graspointner, var med på å lage styrkeberegninger som underlag til ansvarlig konstruktør. Det var nødvendig med store mengder armering rundt overvannskanalen. I tillegg ble det tilrettelagt for ekspansjonsfuger slik at rennesystemet skulle tåle høy belastning over lang tid, sier segmentansvarlig forretningsutvikler i Ulefos Sverige, Peder Svensson.

Klimaspørsmålet har lenge vært prioritert for Swedavia og Arlanda flyplass, og investeringer i klimasmarte løsninger har gitt resultater. Rennesystemer fra Ulefos er et bærekraftig og økonomisk valg, takket være de naturlige råvarene og produktets lange levetid. Rennesystemet har vært på plass på Arlanda flyplass i et par år, og ligger fortsatt godt plassert og fyller sin funksjon som overvannsløsning.

«Ulefos rennesystem er først og fremst et rennesystem som tåler det tøffe miljøet og belastningene som finner sted på en flyplass. Filcoten One er også et 100% resirkulerbart produkt, som oppfyller kravene vi har, også i et livssyklusperspektiv.» avslutter Karl Malm, produktsjef Gategods i Ulefos Sverige.

Ulefos Filcoten One

Ulefos Filcoten One egner seg på områder med belastningsklasse D400-D900 og er 100% resirkulerbar og styrene-fri. Systemet er montert med renne og rist i ett og samme produkt. Rennene tåler tøffe forhold og er ekstremt motstandsdyktig mot kulde, bensin, salt og olje.

Se vårt sortiment av rennesystemer