Skip to main content
Ulefos > Aktuelt > 2 effektive tiltak som reduserer spredning av gummigranulat fra kunstgressbaner

2 effektive tiltak som reduserer spredning av gummigranulat fra kunstgressbaner

Hvordan kan du unngå spredning av gummigranulat på en effektiv måte? I denne artikkelen ser vi nærmere på hvordan du kan ta i bruk granulatfanger og betongkum med granulatsil for å samle opp gummigranulat fra kunstgressbaner og sikre bærekraftig drift av idrettsbanen.  

Innhold i denne artikkelen:

Krav for kunstgressbaner

Forurensningsforskriften har som formål å hindre utslipp og spredning av plastholdig løst fyllmateriale som brukes på baner der det utøves idretts- eller fritidsaktiviteter (§ 23A).

Det er den ansvarlige for idrettsbanen som skal sørge for gode rutiner og som har ansvar for hvordan gummigranulatet håndteres. Dette innebærer å ha kontroll på spredningen av gummigranulat og implementere effektive tiltak som samler opp granulat, både innenfor og utenfor baneområdet.

Løsninger som reduserer spredning av gummigranulat

I følge Miljødirektoratet havner omtrent seks prosent av gummigranulatet utenfor baner hvert år. Ved å ta i bruk ulike løsninger som forhindrer spredning av gummigranulat, både i overvannshåndteringen og utenfor baneområdet, kan baneeiere sikre bærekraftig drift som ivaretar miljøet. Vi kan bistå deg med løsninger, og leverer:

Granulatfanger for kumtopp

I forurensningsforskriften står det at utendørs idrettsbaner der plastholdig løst fyllmateriale brukes, skal ha løsninger for håndtering av drensvann og overvann som sikrer oppsamling av løst plastholding fyllmateriale slik at dette ikke spres utenfor banen (§ 23A-4 bokstav b).

Med Ulefos granulatfanger har du en effektiv løsning som fanger opp gummigranulat som driver med overvannet. Fangeren plasseres i kumtoppen og består av et gitter som fanger opp granulat, samtidig som vann får passere gjennom. Løsningen er enkel å ettermontere i kumtoppen og er laget for alle eksisterende toppløsninger, både runde og firkantede kumrammer. 

Gummigranulat rundt ristlokk langs kunstgressbane. Foto.
Granulat samlet rundt kum ved kunstgressbane.

Samarbeid med Norges Fotballforbund

Det var i 2017 vi sammen med Norges Fotballforbund (NFF) utviklet Ulefos granulatfanger. NFF ønsket å finne en løsning som skulle hindre at granulat fra kunstgressbaner kom på avveie med overvannet. Lang levetid og brukervennlighet var et krav, og løsningen skulle passe alle eksisterende kumtoppløsninger, da det skulle være enkelt å installere granulatfangere uavhengig av løsning.

Fordeler med granulatfanger i kumtopp

  • Miljøvennlig: Reduserer mengden gummigranulat som følger overvannet ned i ledningsnettet.
  • Enkel montering: Krever minimalt av tid og ressurser for å installere og vedlikeholde.
  • Norsk produkt: Utviklet og produsert i Norge.
  • Holdbar: Produsert i rustfritt/syrefast stål for lang levetid.

Betongkum med fotskraperist, børste og granulatsil

Etter forurensningsforskriften skal man også ha tiltak som hindrer at plastholding løst fyllmateriale spres utenfor banen via brukere av banen, eller via anleggsmaskiner og annet utstyr som brukes ved vedlikehold og snøryddig av banen (§ 23A-4 bokstav c).

Fordi gummigranulat også sprer seg via spillere og kjøretøy, har vi utviklet en granulatsil for betongkummer med fotskraperist. Betongkummen kan dermed fungere som en «oppsamlingssluse» som samler opp granulat fra spillere på vei fra bane til garderobe, og for kjøretøy som forlater baneområdet. Granulatsilen er plassert i betongkummen hvor den fanger og samler opp granulat.  

Våre betongkummer kommer i to ulike belastningsklasser; en for gangtrafikk og en i kjøresterk utgave. Betongkummen går normalt i grunnen, men hvis ønskelig, kan den kobles til avløp. Betongkummen kan leveres i 13 ulike standardstørrelser. Vi leverer også spesialtilpassede størrelser ved behov.

Betongkum med fotskraperist utenfor Lyn stadion. Foto.
Betongkum med fotskraperist utenfor Lyn stadion.

Fordeler med betongkum med graunlatsil

  • Miljøvennlig: Reduserer mengden gummigranulat som transporteres bort fra banen via tøy, sko og kjøretøy.
  • Robust med lang levetid: Betongkummen er slitesterk og tåler stor belastning over tid.
  • Enkel å installere: Marken planeres og betongkummen løftes på plass.

Enkelt vedlikehold

Granulatfangeren må tømmes regelmessig, for å sikre at gummigranulat blir fanget opp, og at blokkeringer ikke hindrer vannstrømmen. Hvor ofte granulatfangeren må tømmes avhenger av lokale forhold, også rundt en og samme bane.

I enkelte kummer kan det være behov for å tømme granulatfangeren ukentlig, for andre kan det holde med hvert halvår. På steder hvor det kommer annet enn granulat i kummen, for eksempel fin sand, vil du måtte tømme granulatfangeren oftere.

Granulatfangeren er laget i syrefast stål for lang levetid, og krever svært lite vedlikehold. Det du bør passe på, er at filterduken sitter som det skal, og at den ikke tettes av fin sand eller slam. Hvis dette skulle være tilfelle, kan filterduken enten skylles eller skiftes ut.

Flere bruksområder

Ulefos granulatfanger og betongkum med granulatsil kan også brukes i områder hvor man vil unngå at mikroplast og lignende materialer havner i naturen.

Eksempler på andre bruksområder er:

  • Anleggsplasser
  • Industrier
  • Offentlige miljøer
  • Vaskeanlegg
  • Miljøstasjoner
Utendørs fabrikkområde hos Bewi. Foto.
Granulatfanger i kum samler opp produksjonsrester.

Bestill granulatfanger og betongkum

Granulatfanger for kumtopp

Betongkum med granulatsil

Les også

Granulatfanger i kum. Foto.

Granulatfanger i kum samler rester av polystyren fra produksjon

Se hvordan BEWI tok i bruk granulatfanger.