Fremtidsrettet blågrønn løsning i Bergen
Prosjektet på Mindemyren i Bergen er et av Norges fremste regnbedsprosjekter og en viktig del av utviklingen av Bybanens nye trase. Målet var å forene estetikk og funksjon i et område som tidligere har vært dominert av industri og biltrafikk.
Bakgrunn for prosjektet
Prosjektet skulle tilrettelegge for økt nedbør, og utnytte overvann som en ressurs. Området skulle gi rom for mennesker, men også sjøørreten, hvor det er planlagt egen transportåre for fisken fra Nordåsvannet til Solheimsvannet.
Hva:
Ulefos kjeftsluk LOD for lokal overvannsdistribusjon
Varighet:
Januar 2020-April 2023
Hvor:
Mindemyren, Bergen
Utbygger:
Vestland Fylkeskommune, Bybanen utbygging
Entreprenør:
NCC
Underentreprenør:
Anleggsgartnermester Wikholm AS




2000 meter med regnbed
Det er Anleggsgartnermester Wikholm AS som har etablert ca. 2000 meter med infiltrasjonsbed og stauder langs strekningen, som tilrettelegger for en robust og bærekraftig overvannshåndtering. Til prosjektet har vi levert Ulefos kjeftsluk LOD som sender overvannet fra veibanen og ut i regnbed hvor vannet absorberes.
Det er også etablert bølger og buer i regnbedene, såkalte «swales», som forsinker vannets hastighet og forhindrer flom. Fiberduk viste seg mindre egnet for infiltrasjon, og løsningen fokuserer derfor på naturlige materialer som stein og grus, som både filtrerer og renser vannet.
«Målet er å få bedene til å bli levende organismer som kan klare seg selv.»
Stein Wikholm, eier og prosjektleder i Anleggsgartnermester Wikholm AS

Viktig med infiltrasjons- og grøntkunnskap
– Regnbedene krever mye grøntkunnskap og sesongbasert vedlikehold, da plantene må trives under varierende og tidvis krevende forhold gjennom hele året, forteller Stein Wikholm, eier og prosjektleder i Anleggsgartnermester Wikholm AS. I sommerhalvåret består arbeidet i å sikre optimale forhold for plantene i infiltrasjonsbedene, for å sikre god infiltrasjon av overvannet. – Målet er å få bedene til å bli levende organismer som kan klare seg selv, sier han.



Nøye utvalgte plantearter
Plantene i infiltrasjonsbedene er nøye utvalgt, og skal tåle både tørkeperioder og mye vann, i tillegg til salt fra veibanen og vekslende fuktighetsforhold. Konsulent tilpasset artsvalget i regnbedene mot vestlandsklimaet. En del av planleggingen er at anlegget vokser seg til, hvor de artene som klarer seg bra, blir mer dominerende. Staudevalget i bedene er hovedsakelig hentet fra LOD-prosjektet til Statens vegvesen i Bjørnstjerne Bjørnsons gate i Drammen.
– Plantene må sammen med sopp og jord, danne en symbiose for å bygge en levende organisme i bedene, noe som krever en god blanding gjødsel, forteller Stein.
Resultatet
Gjennom å skape en helhetlig løsning som både tilrettelegger for biologisk mangfold og håndterer overvann lokalt, står prosjektet i bresjen for fremtidig grønn byutvikling. Området har også blitt et positivt innslag for menneskene som ferdes der. Resultatene og erfaringene inspirerer til videre bruk av blågrønne løsninger for lokal overvannshåndtering.
Ulefos kjeftsluk LOD
Ulefos kjeftsluk LOD er utviklet og produsert på vårt eget støperi på Ulefoss. LOD-løsningen er utviklet sammen med Statens vegvesen og Norconsult, til det prisbelønnede prosjektet i Bjørnstjerne Bjørnsons gate i Drammen sentrum.

Les også

Grønn overvannshåndtering med LOD-løsning i Drammen
Se resultatet langs den trafikkerte gaten Bjørnstjerne Bjørnsons gate.
