Skip to main content
Ulefos > Vannets kretsløp

Vann – verdens viktigste ressurs

Jente drikker vann fra kran ute. Foto.

Har du lurt på hva som finnes under et kumlokk?

I ethvert gate- og bymiljø finner vi kumlokk. Vi kaller de gatas mynter. Men har du noen gang lurt på hvorfor kumlokk finnes? Hvilken funksjon det har? Eller hva som befinner seg under kumlokket? 

Få et innblikk ned i denne skjulte og mystiske verdenen som finnes under et kumlokk, og under bakken forøvrig – nemlig vannkretsløpet vårt. Nå har vi byttet ut et kumlokk med et glasslokk i Storgata/Stasjonsbakken. Kumlokket beskytter infrastrukturen og er porten ned til vannsystemet.

I denne vannkummen, som leder drikkevannet videre og gir deg vann i springen, ser du et Ulefos Esco ventilkryss i grønt. Tidligere var dette Ulefos Escos egen farge på ventilen, men i dag er de blå. Vann- og avløpsproduktene må være svært robuste, og ha lang levetid for å sikre opprettholdelse av denne samfunnskritiske infrastrukturen.

Hva er et ventilkryss?

Et ventilkryss består av en kjerne med 4 ventiler. Hver ventil har hver sin rørutgang som går ut av vannkummen og transporterer vannet videre til neste vannkum. Ventilens hovedoppgave er å stenge av vannet ved behov, men den kan også brukes til service og vedlikehold av ledningsnettet. Noen ventilkryss har også brannventiluttak i toppen. Om det skulle oppstå brann, kan brannvesenet åpne kumlokket og koble brannslangen på brannventilen for å få nok slokkevann.

Ulefos har utviklet og produsert ventiler og rørdeler på Kongsberg gjennom 60 år, og er Norges eneste produsent av store ventiler til vann og avløp.

Mer kunnskap om vannets kretsløp til folk flest

Som en del av Kongsbergs 400-års jubileum, presenterer vi installasjonen, Vannets kretsløp. Dette er et initiativ, gitt som gave, av Ulefos til byjubileet med formål om å sette fokus på, og spre kunnskap om hvor viktig vanninfrastrukturen er for samfunnet. VAR seksjonen i Kongsberg kommune har som hovedoppgave å sørge for tilstrekkelig og sikker vannforsyning med god kvalitet for innbyggerne i Kongsberg. De er hverdagens helter, og sammen ønsker vi å gi deg et innblikk og bidra til mer kunnskap om vann som verdens viktigste ressurs.

Festsymbol for Kongsberg 400 årsjubileum. Grafikk.

Se hva som skjuler seg under et kumlokk

Få et glimt av den skjulte underverdenen som sikrer vann i hverdagen.

Hvor: Storgata/Stasjonsbakken, 3611 Kongsberg

Visste du at …

I Kongsberg kommune går det 192 kilometer med vann- og avløpsrør under overflaten.

På ventilfabrikken på Kongsberg produseres det 40 000 ventiler til vannforsyningen hvert år.

Kumlokk er runde fordi bredden er den samme overalt, og gjør det umulig å vri kumlokket slik at det kan falle ned.

Har du tenkt over hva som skjer om du ikke har vann i springen?

Forestill deg en dag uten mulighet til å drikke rent vann, ta en dusj, eller til og med skylle ned i toalettet. Uten et velfungerende vannsystem står vi overfor en rekke utfordringer som kan påvirke alt fra personlig hygiene til samfunnets generelle helse.

Her er noen grunner til at tilgang til et pålitelig og effektivt vannsystem er fundamentalt viktig for alle:

1. Tilgang til rent drikkevann

Rent drikkevann er helt essensielt for menneskelig helse. Uten et pålitelig vannsystem risikerer befolkningen å måtte bruke forurenset vann, som kan være fullt av skadelige patogener, kjemikalier og tungmetaller. Dette fører til risiko for alvorlige vannbårne sykdommer som kolera, diaré, tyfoid og hepatitt. Et godt vannsystem sikrer trygt drikkevann gjennom effektiv behandling og vedlikehold.

2. Sanitærhygiene

Et fungerende sanitærsystem avhenger direkte av vannforsyningen. God sanitærhygiene, som inkluderer tilgang til rene toaletter og fasiliteter for håndvask, er kritisk for å forebygge spredning av sykdommer. Et robust vannsystem sørger for at både private husholdninger og offentlige institusjoner har tilstrekkelig med vann for disse grunnleggende behovene.

3. Støtte til jordbruk og næringsliv

Vann spiller også en sentral rolle i jordbruk og industri. Det er avgjørende for produksjon av mat og for mange industriprosesser. Et pålitelig vannsystem er nødvendig for alt fra småskala familiebruk til store industrielle komplekser, og støtter dermed økonomisk vekst og stabilitet i samfunnet.

4. Miljøbeskyttelse

Et velfungerende vannsystem hjelper med å bevare naturressursene og beskytte økosystemene. Korrekt behandling av avløpsvann før det slippes ut i naturen sikrer at lokale vannkilder forblir rene og trygge for både mennesker og dyreliv, samtidig som det opprettholder biodiversitet og forebygger miljøskader.

5. Forebygging av katastrofer og krisehåndtering

I områder som er utsatt for tørke, flom, eller andre naturkatastrofer, er et robust vannsystem avgjørende for effektiv krisehåndtering. Det sikrer nødvendig vannforsyning for slukking av branner, opprettholdelse av hygiene under krisesituasjoner og for rask gjenoppretting og stabilisering etter en hendelse.

Kongsberg, med en av landets eldste offentlige vannforsyninger

Kongsberg har antakeligvis en av Norges eldste offentlige vannforsyninger, etablert i 1659. Vannforsyningen leverte vann via en lang trerørsledning fra Rundetjern og Tangentjern, og ned til byen, primært til Numedalsveien og Vestsiden, mellom Peckelsgate og Kirketorget. 

Det gamle vannverket holdt stand frem til 1879, da en langvarig frost ødela store deler av ledningsnettet. Ny vannforsyning ble etablert, denne gangen med jernrør, med Rundetjern som vannkilde ved siden av Underbergstollen. 

Vil du vite mer om Kongsbergs vannhistorie? Få vite mer i Langs Lågen eller les mer om dagens vanndistribusjon i Kongsberg kommune.

Ulefos ventilfabrikk – 60 år på Kongsberg

I etterkrigstiden ble armaturfabrikken Esco Armaturfabrikk og Mekanisk Verksted i Oslo nedlagt, og ny ventilfabrikk ble etablert på Kongsberg med tilskudd fra Sølvverksfondet. Den nye fabrikken, Esco Armaturfabrikk A/S, ble innviet i 1964. Takket være en ny og innovativ ventilteknologi utviklet på 1960-tallet, ekspanderte bedriften raskt og åpnet en ny produksjonshall, “Maskingata”, i 1969, som gjorde Esco konkurransedyktig også internasjonalt.

Ulefos ventilfabrikk holder til på Kongsberg, i Gamle Gomsrudvei. Ventilfabrikken er en del av Ulefos Gruppen, et nordisk selskap, som også har støperi på Ulefoss med produksjon av kumlokk og produkter til gatemiljø. I tillegg har vi lokasjoner i Sverige, Danmark og Finland. Vår visjon er å være den viktigste og mest kompetente løsningsleverandøren for optimal og bærekraftig håndtering av vann og avløp.

Historisk bilde av fabrikken på Kongsberg. Foto.

VAR seksjonen – Kongsberg kommune

Seksjonen har ansvaret for opparbeidelse, drift og vedlikehold av vann- og spillvannsledninger, samt drift og vedlikehold av vannforsyningsanlegg og kommunale renseanlegg med tilhørende pumpestasjoner og høydebasseng.

Vann er vårt viktigste næringsmiddel. Tilstrekkelig og sikker vannforsyning med god kvalitet er en av de viktigste kommunale oppgavene.

Konkurranse om bruk av vannressursene, økende forurensning, økende kostnader og nye tekniske muligheter er eksempler på forhold som gjør planlegging og drift av vannforsyning til et stort ansvar.

Les mer om vann- og avløpsseksjonen i Kongsberg kommune.

Sperret gate for veiarbeid. Foto.

Samarbeid ved oppgradering av vann og avløp på Tislegård

VAR seksjonen i Kongsberg kommune arbeider med å fornye VA-infrastrukturen i flere steder i byen, og høsten 2022 stod utskiftingen av det eksisterende vann- og avløpsanlegget i Gamle Gomsrudvei, Tislegårdveien og Knut Hamsuns vei på Tislegård for tur. Ulefos leverte løsninger til prosjektet.

Les mer om prosjektet med Kongsberg kommune.