Skip to main content
Ulefos > Aktuelt > Strever du med å dra til PRK-trykkskruene ved montering av bakkekran?

Strever du med å dra til PRK-trykkskruene ved montering av bakkekran?

Med gjengefri push-fit montering uten behov for støttehylse, får rørleggeren en enklere jobb som tar kortere tid, med mindre behov for verktøy. En klassisk jobb, som ofte er litt ukomfortabel for rørlegger, har blitt mye enklere.

En rutinemessig jobb blir enklere

Å montere en bakkekran er kanskje det mest vanlige og rutinemessige en rørlegger gjør. De fleste rørleggere med noen år i gamet, gjør det nærmest i blinde. I bunnen av en grøft, kan det derimot arte seg som en bortekamp i lavere divisjoner i fotball. Det kan være litt vann på banen og kanskje litt sleipt føre, og ikke sjelden litt høyt press fra sidene. Å få godt armslag er ikke alltid så enkelt.

– Å sette ned en tradisjonell stoppekran er ikke vanskelig, men det krever verktøy og mothold og det kan være litt knotete. Ikke sjelden må man ta en spade og grave litt rundt for å få armslag. Det hender at noen står og venter på deg, en utålmodig graver eller en huseier som skal starte vaskemaskinen. Samtidig er det fort gjort for selv en erfaren rørlegger å glemme å ta med seg alt, ikke minst støttehylser. Da kan det bli ekstra turer opp og ned og spilt tid. Derfor har jeg veldig sansen for denne nye stoppekrana fra Ulefos og at den har push-fit system er nærmest genialt, sier rørlegger og VVS-ingeniør Fridthjof Berntsen ved TekPlan.

Røret før det kappes

Tydelig markering

Pilene på krana med tallet 32 viser tydelig hvor langt inn i røret krana skal og forteller dermed også hvor det skal kappes.

Gjengefri innstikkskobling

Stikk røret på plass inn i push-fit koblingen og det er ferdig koblet.

Blyfri kran for sikker drikkevannskvalitet

Kombinasjonen av solid tradisjonell messingutførelse og Plasson push-fit koblinger som bare skal skyves på plass, gjør monteringen svært enkel.

– Etter å ha montert denne krana for første gang er jeg overbevist, og jeg vil kun anbefale denne heretter. Jeg kan heller ikke se for meg noe enklere. Jeg liker enkelheten som ligger i at innstikkets lengde er synlig utvendig på krana. Da er det bare å holde rørstussene sammen mot hverandre og merke av hvor man skal kappe stussene. Det kan sees som en endring i tykkelsen på godset, eller en forsenkning om du vil, som indikerer hvor stussen stopper. Krana nærmest snakker til deg. Å måle med tommestokk i et gjørmehull har jeg gjort for siste gang, sier Berntsen.

Nettopp at krana har messing-kvaliteten CW511L, gjør den dessuten både blyfri og bestandig mot avsinking samt at selve slusen har drikkevannsgodkjent EPDM-pakning.

– Helseaspektet er viktig og samtidig er jo messing veldig holdbart. Dette er jo navlestrengen til huset og skal tåle litt ekstra. Samtidig er plast framtidens materiale. At man ikke trenger støttehylse og at koblingen er strekkfast er jo fint, da det kan bli setninger og ytre krefter på røret i ettertid, understreker Berntsen.

Dreibar løsning som forenkler installasjonen når det er liten plass

Takket være at selve gripemekanismen er dreibar, kan krana fritt roteres etter at stussene er satt inn.

– På en tradisjonell kran må man stramme koblingene over gjengede hylser utenpå en klemring og dersom man skal dreie krana i etterkant, kan man risikere at koblingene skrur seg litt av og da må man stramme på nytt. Står man litt knotete til, er det ikke lett å få armslag. I en hektisk hverdag er det også viktig at ting ikke kan gå galt. Jeg vil si at den som følger oppskriften her, vil ha meget liten mulighet for feil. Følger man oppskriften blir det idiotsikkert, og man sover kanskje litt bedre om natta, sier Berntsen.

Alt man trenger av verktøy foruten merkepenn og kappetang, er avgradingsverktøy.

– For å få stussen på plass og ikke forstyrre gripemekanismene, skal man avgrade rørstussene både innvendig og utvendig. Det sitter en O-ring man skal gjennom og bak dette sitter et dobbelt sett av gripetenner. Disse er slik at røret roterer fritt inntil vannet kobles til. Da er det vanntrykket som låser koblingen, sier Berntsen.

– For å få stussen på plass og ikke forstyrre gripemekanismene, skal man avgrade rørstussene både innvendig og utvendig. Det sitter en O-ring man skal gjennom og bak dette sitter et dobbelt sett av gripetenner. Disse er slik at røret roterer fritt inntil vannet kobles til. Da er det vanntrykket som låser koblingen, sier Berntsen.

Rørlegger og VVS-ingeniør Fridthjof Berntsen ved TekPlan med bakkekrana

Montørene trenger ikke lenger tenke på verktøy, benytte støttehylse, eller streve med å stramme til PRK-trykkskruene. Vi har også fjernet alle bolter. PE-røret kappes i korrekt lengde og stikkes enkelt inn i Plasson-koblingens push-fit system. Da sitter det som støpt.»

Alf Rune Holterbakken, salgssjef VA-teknikk

For røft klima

– I Norge bidrar frost til at vi må grave relativt langt ned i bakken for å legge rør sikkert. Det fører til større marktrykk og en høyere belastning på installasjonene. De siste årene har flere og flere rør kommet i det noe hardere PE100 materiale som tåler større belastninger. Disse er litt stivere i konstruksjonen enn PE80-rør og derfor vanskeligere å montere. Etter flere tilbakemeldinger fra montørene om at de strevde med å legge 
PE100-rørene og å skru til PRK-trykkskruene ordentlig, bestemte vi oss for å ta grep. Ideen om å løse begge problemene med stive rør og med vanskelig stramming av PRK-skruene ved å kombinere to allerede eksisterende produkter, ble født hos Ulefos i Sverige og tatt med til utviklingsavdelingen i Norge, forteller Alf Rune Holterbakken, Salgssjef VA hos Ulefos.

Løsningen til begge disse utfordringene var allerede på markedet, Ulefos bakkekran er allerede solgt i ti-tusentalls eksemplarer. Samtidig har Plasson serie 1 allerede en strekkfast kobling for PE-rør, med doble griperinger for økt driftssikkerhet.

–  Montørene trenger ikke lenger tenke på verktøy, benytte støttehylse, eller streve med å stramme til PRK-trykkskruene. Vi har også fjernet alle bolter. PE-røret kappes i korrekt lengde og stikkes enkelt inn i Plasson-koblingens push-fit system. Da sitter det som støpt. Stoppekrana er for øvrig kompatibel med alle typer spindelforlengere, avslutter Holterbakken.

Tekst og foto av Tommy Olsen, VA nytt

Produkter i Ulefos Esco bakkekran med innstikk serien

Ulefos Esco bakkekran innstikk Dy25/DN20

 • Norskprodusert
 • Drikkevannsgodkjent messing og EPDM sluse
 • Strekkfast innstikkskobling
 • Opptil PN16 trykk
 • Høyre lukkende

NRF 3381258

Ulefos Esco bakkekran innstikk Dy32/DN25

 • Norskprodusert
 • Drikkevannsgodkjent messing og EPDM sluse
 • Strekkfast innstikkskobling
 • Opptil PN16 trykk
 • Høyre lukkende

NRF 3381261

Ulefos Esco bakkekran innstikk Dy40/DN32

 • Norskprodusert
 • Drikkevannsgodkjent messing og EPDM sluse
 • Strekkfast innstikkskobling
 • Opptil PN16 trykk
 • Høyre lukkende

NRF 3381262

Ulefos Esco bakkekran innstikk Dy50/DN40

 • Norskprodusert
 • Drikkevannsgodkjent messing og EPDM sluse
 • Strekkfast innstikkskobling
 • Opptil PN16 trykk
 • Høyre lukkende

NRF 3381259

Ulefos Esco bakkekran innstikk Dy63/DN50

 • Norskprodusert
 • Drikkevannsgodkjent messing og EPDM sluse
 • Strekkfast innstikkskobling
 • Opptil PN16 trykk
 • Høyre lukkende

NRF 3381212