Hvordan bygge en god vannkum?
For å sikre at vannkummen fungerer optimalt og har lang levetid, kreves god planlegging og bruk av riktige materialer og løsninger. I denne artikkelen får du en innføring av Kristian Drolsum, produktsjef VA.
Innhold i artikkelen:
- Best praksis for en god vannkum
- Viktige komponenter i vannkummen
- Spesialtilpasninger i kum
- Drift og vedlikehold av anlegget
Best praksis for en god vannkum
– Å bygge en god vannkum handler egentlig om å tenke helhetlig fra start. Målet er å oppnå langvarig drift og levetid. Legger du et godt grunnlag i prosjekteringsfasen, vil det lønne seg på lang sikt, forteller Kristian.
Dette bør du tenke på i prosjekteringsfasen:
- Hvilke komponenter bør være med?
- Er det behov for eventuelle spesialtilpasninger?
- Hvordan skal anlegget driftes og vedlikeholdes?

Kristian Drolsum, produktsjef VA
Vil du lære mer?
Se opptak av webinaret: Hvordan bygge en god vannkum?
Viktige komponenter i vannkummen
- Velg riktig ventiltype
- Tilpass konsoll og ventil til kumstørrelse
- Minimer bevegelser med riktig forankring
- Sørg for riktig dimensjonering og gode overganger til rørføringen
- Optimaliser med riktig tilbehør
Velg riktig ventiltype
– Sluseventilen er selve «hjertet» i kummen. Den regulerer vannstrømmen og sikrer at du kan utføre vedlikehold uten å stenge hele ledningsnettet. Velg en sluseventil som gir deg fleksibilitet på anlegget. Det gir deg mulighet til å endre påkoblinger og skifte ut ventilenheter ved behov, forteller Kristian.
– Med Ulefos Esco Flex sluseventil slipper du bruk av reduksjonsflenser, bolter, pakninger og ugunstig overgang i vannstrømmen. En flenseovergang vil for eksempel ta mye plass i kummen. Ved å redusere antall bolter og pakninger, vil også sannsynligheten for lekkasje bli mindre, fortsetter han.
– De forskjellige utgangene på ventilkrysset bestemmes av hver enkelt rørdiameter som kommer fra de ulike retningene og inn til kummen. Det vil si at rørdimensjonene må samsvare med utgangene på ventilkrysset.


Tilpass konsoll og ventil til kumstørrelse
– Det er viktig med nok plass i vannkummen, slik at driftspersonell kan utføre inspeksjon og vedlikehold, og at rørdeler, ventiler og andre komponenter kan installeres og betjenes uten hindringer, forteller Kristian.
– På sikt kan det være behov for å oppgradere eller legge til nytt utstyr i vannkummen. Tilstrekkelig plass gjør det enklere å tilpasse kummen uten omfattende ombygginger, legger han til.
Minimer bevegelser med riktig forankring
– Hvis rør og ventiler ikke er riktig forankret, kan de bevege seg over tid og skape forkyvninger, lekkasjer og farlige situasjoner. Korrekt forankring minimerer bevegelser som kan oppstå på grunn av vanntrykk eller bevegelse i grunnen, sier Kristian.
Finn ut mer om hvordan du sikrer arbeidsmiljøet i kummen med solid forankring.
Sørg for riktig dimensjonering og gode overganger til rørføringen
Tette koblinger er viktig for å unngå lekkasjer, driftsavbrudd og høye kostnader.
– Ulike rørtyper kommer med sine fordeler og ulemper. Duktile rør tåler belastning fra overdekning og tung trafikk bedre enn plastmaterialer, men er stivere enn PE, som gjør rørene mindre fleksible ved grunnsetninger, forteller Kristian.
– PE er korrosjonsbestandig og fleksibel, noe som reduserer risikoen for brudd ved grunnsetninger. Rørtypen kan være utfordrende å koble mot duktilt materiale, derfor anbefaler jeg å bruke Ulefos Grip med trykkassistert pakning og syrefaste bolter for å unngå lekkasje, legger han til.
– PVC kan skjøtes med muffe og pakning, som gir relativt enkel installasjon. Denne rørtypen er ikke like fleksibel som PE, som også kan være en utfordring ved grunnsetninger, sier han.

Vil du lære mer?
Se opptak av webinaret: Hvordan unngå lekkasje mellom PE og blågods?
Optimaliser vannkummen med riktig tilbehør
Brannventil
Skal vannkummen levere brannvann? Da er det viktig å tenke på plasseringen av brannventilen, slik at brannmannskapet enkelt kommer til, og kan montere brannstenderen på brannventilen i kummen.
Lufteventil
Lufteventilen sørger for utlufting under drift og ved oppfylling, og forhindrer vakuum ved tømming av rørsystemet og innsug av forurenset vann ved oversvømmelse i kummen.
Finn ut mer om hvorfor du bør prosjektere og beregne inn lufteventiler på ledningsnettet.
Vil du lære mer?
Se opptak av webinaret: Hvorfor ta i bruk luftenventiler, og hvordan beregne korrekt for ledningsnettet?
Spesialtilpasninger i kum
– Når standard kum ikke dekker behovet, kan det være hensiktsmessig med en spesialløsning. Typiske spesialkummer er:
- Trykkreduksjonskummer
- Fordelingskummer med manifolder eller samleflenser
Trykkreduksjonskummer
– Trykkreduksjonskummer har som formål å regulere og redusere vanntrykket til et hensiktsmessig nivå. Trykkreguleringen sikrer at vanntrykket ikke overstiger de tillatte grensene for rør, ventiler og annet utstyr nedstrøms, forteller Kristian.
– I tillegg reduseres risikoen for lekkasjer og brudd i rørsystemet, noe som kan forårsakes av høyt eller variabelt trykk i ledningsnettet. Med trykkreduksjonskummer kan du opprettholde et stabilt trykk for abonnementer og systemet som helhet, legger han til.


Fordelingskummer med samleflenser og manifolder
– Samleflenser og manifolder fungerer som fordelingspunkter og brukes for å distribuere vann til flere linjer, i tillegg til å gjøre installasjonen mer plassbesparende, driftssikker og enklere å vedlikeholde for driftspersonell, sier Kristian.
-En manifold fungerer som et fordelingspunkt i kummen. Den gir bedre trykkfordeling og reduserer risiko for trykkfall., fortsetter han.
Drift og vedlikehold av anlegget
– Sørg for å ha nok plass i kummen slik at driftspersonell får betjene og utføre vedlikehold på anlegget. Du bør også ta høyde for fremtidige utvidelser og oppgraderinger. Dette kan redusere både driftskostnader og risiko for feil på anlegget, forteller Kristian.
Noen siste tips og triks
– Prøv å unngå unødvendig mange skjøter og overganger. Dette kan redusere risikoen for lekkasje, tipser Kristian om.
– Til syvende og sist er god planlegging alfa omega. Når alt er planlagt godt fra start, får du et system som er driftssikkert, enkelt å vedlikeholde og som varer i mange år fremover, avslutter han.
Kontakt oss for rådgivning
Har du spørsmål om hvilke løsninger som passer ditt prosjekt? Våre kunderådgivere hjelper deg gjerne.
